Gapers waren het uithangbord van apotheken en behoren tot Nederlands cultureel erfgoed. Mijn moderne Gapers leveren kritiek op de actuele problematiek in het medicijnengebruik. Dit onderwerp intrigeert mij als kunstenaar en als arts. Het proces van het maken van gapers was tijdrovend en spannend. Ik maakte eerst een beeld van klei, vervolgens een rubberen mal en afgietsels in acrylgips. Iedere basisbeeld afzonderlijk bouwde ik op met verschillende materialen, waaronder echte pillen.

uit 2019 tot 2019 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Afrikaanse Gaper

2019

In tegenstelling tot mensen in ontwikkelde landen hebben mensen in Afrika (en elders) soms helemaal geen medicijnen. Er zijn ziektes waarvoor medicijnen bestaan, maar de farmaceutische industrie wil ze niet maken, omdat het commercieel niet interessant is. Mijn Afikaanse Gaper heeft een open mond, maar er zit geen pil in. Hij is wel ziek, heeft bulten op zijn rug. Zijn ogen zijn gesloten. Misschien is hij bewust van het probleem, maar kan hij er iets aan doen?

Polyfarmacie Gaper

2019

Mensen in ontwikkelde landen, vooral ouderen, gebruiken (te) veel medicijnen, soms kunnen zij die hoeveelheid letterlijk niet verwerken. Veel medicijnen worden teruggebracht naar de apotheken, daar komen ook de echte pillen in de mond van mijn Polyfarmacie Gaper vandaan.  De teruggebrachte medicijnen moeten volgens de huidige reglementen vernietigd worden en dat is niet alleen duur, maar belast ook ons milleu. Mijn Gapers worden tentoongesteld in een serie tentoonstellingen: "Sustainability art".

Verzuipende Gaper

2019

In een groot deel van de wereld worden zo veel medicijnen gemaakt en gebruikt (maar ook naar de apotheken teruggebracht en vernietigd), dat wij daar al veel nadelige effecten van ondervinden. Deze Gaper ligt bedolven in een berg van echte medicijnen, hij braakt ze letterlijk uit. Waar is het begin en waar is het einde van dit probleem?

Gaapster

2019

Het is sinds kort bekend dat veel medicijnen alleen getest zijn op mannen en niet op vrouwen; en dat terwijl de werking en bijwerkingen van medicatie bij vrouwen anders zijn dan bij mannen. Dat betekent dat het effect van sommige medicijnen op vrouwen een pure gok is. Daarom heeft mijn vrouwelijke gaper een sluier, waar veel (echte) capsules in zijn blijven plakken. Maar een paar ervan zijn beland op haar lichaam en maar een is in haar mond.

Kamagra Gaper

2019

Kamagra is nep Viagra (potentiepil), die veel gebruikt wordt door jonge mannen in het uitgaansleven, vaak in combinatie met drugs. Het is illegaal, maar toch is het makkelijk en voor weinig geld verkrijgbaar via internet. Dat gaat zonder doktersrecept waardoor de risico's van deze medicatie voor de gebruiker niet in de gaten gehouden kunnen worden. Ook de kwaliteit van de pil is niet gegarandeerd. Kortom: gebruik kan gevaarlijk, zelfs dodelijk zijn. Mijn Kamagra gaper is afgebeeld als een geest uit de lamp (die je wensen vervult). Hij heeft de echte bekende diamantvormige pil op zijn tong, zijn kapsel is in erectie.

Naar lucht happende Gaper

2019

Deze Gaper ligt in (echte) medicijnen en houdt nauwelijks zijn hoofd boven water. Als wij niet beter zullen omgaan met het gebruik van medicijnen, kan dat ons duur komen te staan. Er zijn al veel problemen aan de orde, zoals resistentie voor antibiotica en vervuilng van ons mileu, inclusief water en voedsel.